Indol-3-karbinol

 brokolice
INDOL-3-KARBINOL (I3C) je specifická sloučenina, která se hojně nachází v brukvovité zelenině. Již několik let se potvrzuje, že zvýšená konzumace brukvovité zeleniny vede ke snížení rizika onemocnění rakovinou (např. rakovina plic, rakovina tlustého střeva a konečníku, karcinom prostaty i karcinom prsu). Právě proto je strava bohatá na I3C důležitým prvkem při prevenci proti rakovině.

Bylo provedeno několik studií, které ukazují, že indol-3-karbinol hraje roli při regulaci buněčného cyklu buňky a jeho zastavení v případě vzniku rakovinných buněk a následně podporuje zánik těchto nežádoucích buněk. Indol-3-karbinol je silný antioxidant a podporuje také tvorbu enzymů, které působí na detoxikaci střev, jater a tím dochází k celkové očistě organismu.

Další důležitou vlastností indol-3-karbinolu je udržování hormonální rovnováhy a tím pádem napomáhá předcházet vzniku nádorů, které vznikají z důvodu zvýšených či snížených hladin estrogenu či testosteronu (karcinom prsu a prostaty).

Indol-3-karbinol vykazuje antivirální a antibakteriální účinky, které se ukazují jako velmi důležité při napadení buněk lidským papillomavirem (HPV). Bylo provedeno několik studií, kdy v prekancerózním stádiu došlo k zvrácení procesu a následné regresi.

Kde najdu indol-3-karbinol? Veškerá brukvovitá zelenina – brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, čínské zelí, kedlubny, řepka, tuřín, vodnice.

Indol-3-karbinol je v zelenině bohužel obsažen jen v malém množství. Abychom vstřebali dostatečné množství této látky (300 mg), museli bychom sníst zhruba 27 kg brokolice. Bohužel už i samotná tepelná úprava snižuje množství účinných látek obsažených v brukvovité zelenině.

 

Inulin

INULIN je čistě rostlinná látka, která se chová jako rozpustná vláknina s mimořádně pozitivními účinky na trávicí trakt. Inulin také zlepšuje zažívací mikroflóru, chrání proti zažívacím infekcím a snižuje hladinu cholesterolu.