• Vysoký cholesterol

    Dne 14.5.2014 napsal(a) Administrator v kategorii Onemocnění.

    Vysoký obsah cholesterolu v krvi

    cholesterol

    Cholesterol přijímáme z potravy. Při nadměrné konzumaci tučnýchpotravin nedochází k dostatečnému odbourávání lipidů a jejich následnému ukládání v buňkách. Cholesterol se postupně ukládá například i v cévách. Cévy takto ztrácí svou pružnost, zužují se a může dojít až k úplnému ucpání cév. V takovém případě se přestává prokrvovat tkáň, která se nachází za tímto místem a dochází tak k jejímu odumírání (infarkt myokardu – část srdce, která je špatně zásobená krví, nemá dostate k kyslíku a odumírá).

    Existují dva druhy cholesterolu – hodný (HDL) a zlý (LDL). Nejdůležitější funkcí HDL je vychytávání cholesterolu (LDL) z povrchových membrán buněk tkání. Tím pádem se snižuje množství cholesterolu v buňkách. HDL hraje zcela zásadní roli v metabolismu lipoproteinů a jejich správná funkce zajišťuje optimální bilanci cholesterolu a brání jeho hromadění v tkáních.

    Téměř polovina populace se léčí na zvýšený cholesterol v krvi.  Zvýšená hladina cholesterolu v krvi zvyšuje riziko onemocnění kardio-vaskulárními chorobami.

    Inulin je škrobovitá látka, kterou můžeme najít v ovoci, zelenině a bylinkách. Tato látka používaná v medicíně se obvykle získává z čekanky. Inulin je používán při léčbě vysokého obsahu tuků v krvi, jako je cholesterol. Další využití nachází při léčbě obezity či zácpy. Příznivý vliv inulinu na organismus je umožněn tím, že nedochází k jeho štěpení v žaludku. Inulin putuje až do střev, kde je využíván k růstu bakterií, zlepšuje tím jejich funkci a zvyšuje schopnost odbourávání tuků.